Da Dennis gik ind i flyet, havde han døden med ombord

Få historien læst op

Situationen er anspændt på ruteflyet med kurs mod Grønland.

Det er netop lykkedes at genoplive en ung mand efter et hjertestop. Kabinepersonalet hjælper ham op til sæderne forrest i flyet, men han når ikke at sidde ret længe, før et nyt, voldsomt krampeanfald sætter ind. Han er en stor fyr - knap to meter høj - så de voldsomme kramper rykker i hele sæderækken, når han spænder op i kroppen.

Han sveder, ryster og kaster op og har svært ved at trække vejret. Han får fråde om munden, og ansigtskuløren er blågrå. Så stopper hans hjerte igen.

Hjertestop illustration

En sygeplejerske, der tilfældigvis er med ombord, forsøger at genoplive ham, men forgæves. Den 22. juni 2022 klokken 13.50 bliver 33-årige Dennis Ovesen erklæret død, kort efter at den hvide Boeing 737 er landet i lufthavnen i Kangerlussuaq.

dk-grønland illustration

Hvad skulle den unge aarhusianer i Grønland, og hvorfor led han så voldsom en død, før han overhovedet nåede frem?

TV2 Østjylland har forsøgt at finde ud af, hvad der skete i tiden op til den skæbnesvangre tur. Det skal vise sig, at Dennis Ovesen bar på en hemmelighed, der kostede ham livet, og han var ikke den eneste. I de efterfølgende måneder døde yderligere to mænd i forbindelse med rejser til Grønland.

Et liv – to fortællinger

Da den triste nyhed om Dennis Ovesens død når hans kæreste, Sabrina Haagen Wittorff, er hun i chok og har svært ved at forstå det, hun hører.

Dennis Ovesen og kæreste

Hun bliver vækket midt om natten af Dennis’ mor og stedfar, der er kørt over til Dennis og Sabrinas rækkehus i Trillegården i det vestlige Aarhus for at fortælle Sabrina, at hendes kæreste ikke er her mere.

Sabrina får at vide, at Dennis er død efter to hjertestop ombord på flyet på vej mod Grønland, men heller ikke det, kan hun helt forstå. Han var jo relativt ung og havde ikke tidligere haft problemer med hjertet.

I dag sidder de efterladte tilbage med mindet om en søn, en bror og en kæreste, der havde hele livet foran sig.

Men når de fortæller om Dennis, er det som om, der er to fortællinger.

illustrationer talebobler

Den ene er fortællingen båret af alle de gode minder om den store, glade dreng, der var både sjov og omsorgsfuld. Ham der kunne snakke med alle og fik venner og bekendte, hvor end han kom.

Den charmerende fyr med de flotte blå øjne, der levede livet og kunne slippe af sted med hvad som helst. Ham, der var sød og kærlig og altid opmærksom på sin kærestes behov. Ham der også tog rundstykker med til naboen og sine forældre, når han kørte efter morgenbrød søndag morgen. Ham der gav sin madpakke til en hjemløs.

Det var den Dennis, Sabrina forelskede sig i og flyttede sammen med i håbet om, at det skulle være de to.

prikker

Men så er der også den anden fortælling om en ung mand, der havde svært ved at finde sin vej i livet. Ham der kæmpede med en ADHD-diagnose og kunne ligge vågen med spekulationer og bekymringer til langt ud på natten.

Ham der levede livet i overhalingsbanen og var glad for at gå på værtshus med vennerne og spille dart natten lang. Ham der oddsede på fodbold, håndbold og tennis og lånte penge af alt og alle og derfor havde kroniske lommesmerter og en galoperende spillegæld. Ham der måtte i behandling på Center for Ludomani i et forsøg på at tøjle afhængigheden.

030324  GG Den døde narkosmugler VTR dag 1 1930 Still

Og da han mister sit job som pædagogmedhjælper på Katrinebjergskolen, er det ifølge Sabrina som om, problemerne tager til. Nu går dagene oftere og oftere med byture til langt ud på natten og tømmermænd på sofaen dagen efter.

Den slags er hårdt for et parforhold, og i foråret 2022 bliver det mere og mere åbenlyst for Sabrina, at Dennis er presset og har svært ved at få tingene til at hænge sammen.

Om det skyldes ludomani eller andre faktorer, ved vi ikke. Men vi ved, at Dennis kæmper med en større gæld i den sidste tid. Han låner penge af både Sabrina og sin mor, men nok også af typer, der er mere hårdhændede, når tilbagebetalingen ikke falder som aftalt.

illustrationer penge

Omfanget af de problemer, han har rodet sig ud i, går for alvor op for Sabrina, da en lettere panisk Dennis ringer hende op, netop som hun er kommet hjem fra arbejde en torsdag eftermiddag sidst i marts 2022.

Dennis lyder presset og beder Sabrina om hurtigst muligt at forlade rækkehuset, da han frygter, at der kan være ubehagelige typer på vej, der vil udsætte hende for noget grimt som straf for den gæld, han ikke kan betale. Det går op for Sabrina, at Dennis ud over at have oparbejdet en større spillegæld også sælger stoffer og nu er ude, hvor han ikke kan bunde. Hun forlader hjemmet i al hast og slipper med skrækken.

- Nu snakker vi narkogæld

I et forsøg på at finde ud af, hvad der sker i månederne op til Dennis’ død, har familien udleveret hans telefon og givet tilladelse til, at TV2 Østjylland forsøger at få telefonen lukket op. Håbet er, at telefonens indhold kan kaste lys over, hvad der sker i dagene og ugerne op til rejsen mod Grønland.

Det lykkedes at få en del af telefonens indhold overført til en harddisk. Blandt beskeder, billeder og kontakter fremgår også en del af den korrespondance, Dennis har med Sabrina i kølvandet på den foruroligende torsdag eftermiddag, hvor hun må forlade deres fælles hjem i al hast af frygt for repressalier.

Sabrina er mildest talt rystet oven på oplevelsen og kræver en forklaring. Men som det fremgår, foretrækker Dennis de hurtige løsninger fremfor lange forklaringer.

Beskeder d. 02.04.2022 kl. 11.15:

  • Dennis

    Lad mig gøre det nemt… Jeg vil gerne ha du flytter…

  • Sabrina

    Jeg er stadig i dyb chok over hvad der er sket. I sidste uge snakkede vi hus. I den her uge snakker vi narkogæld, 3 mdr.s lyven og ingen penge at leve for. Hvordan skal jeg lige forholde mig?

  • Dennis

    Jeg vil gerne have du flytter, du har 5 dage, og så skal du være ude. Jeg kan ikke bygge en fremtid med en der smutter ligeså snart det er lidt svært…

Andre beskeder og korrespondancer fra foråret 2022 giver indtryk af, at Dennis har brændt sine broer og kæmper for at skaffe penge.

Besked til Dennis sendt d. 01.05.2022 kl. 18.16:

  • *Anonym*

    Hej Basse! Har en milliard regninger i denne måned, så du må godt se om du kan skaffe enten det hele eller noget af den tusse. Alternativt kan der også betales i Benzoer.

Besked fra Dennis den 25.05.2022 kl. 8.41:

  • Dennis

    Basse, kan du ikke låne mig 3000 indtil på søndag, så får du 4000 igen.

  • *Anonym*

    Desværre ven er i stor underskud den her måned.

Sabrina har svært ved at få klare svar fra Dennis. Når hun spørger ind til, hvad der foregår, bliver han vred og irriteret, og situationen er åbenlyst uholdbar. Hun holder af ham, men bekymringen for, om de har en fremtid sammen, vokser og vokser.

Derfor kommer det som en positiv overraskelse, da Dennis pludselig kommer hjem og fortæller, at han har fået arbejde på Grønland.

Det er en kammerat, der er tømrer deroppe, der har skaffet ham jobbet, fortæller han. Sabrina studser over, at Dennis, der aldrig har vist nogen videre interesse eller talent for håndværk, skal arbejde som tømrer. Men hun slår det hen med, at han da i hvert fald både kan slæbe og gå til hånde. Og udsigten til at hendes kæreste måske kan få lidt retning på tilværelsen og finde tilbage på arbejdsmarkedet, giver hende håb – både for ham og dem.

En anden åbenlys fordel ved at arbejde er pengene, og dagen før Dennis rejser til Grønland, får han en påmindelse om, at der er endnu en gæld, der skal betales.

Besked til Dennis den 1.6.2022 kl. 12.25:

  • *Anonym*

    Jamen du ved hvad konsekvensen er du skylder mig 10.000 nu

Flad i Danmark – fest i Grønland

Dennis rejser til Grønland den 2. juni, men der ikke meget, der tyder på, at han skal derop for at arbejde, som han ellers sagde. For i tiden efter hans død finder Sabrina ud af, at den kammerat, der ifølge Dennis har skaffet ham jobbet, ikke aner, at Dennis er på Grønland på det tidspunkt. 

Men hvad laver han så deroppe i de 14 dage fra den 2. til den 16. juni 2022?

TV2 Østjylland har fundet frem til en anden bekendt, Morten, som Dennis rent faktisk mødes med, mens han er af sted. Morten fortæller, at han mødes med Dennis på en bar en enkelt aften, og han lægger mærke til, at Dennis virker til at have travlt. Han taler meget i telefon, går kortvarigt ud og kommer så ind igen og sender mange beskeder den pågældende aften. Morten lægger også mærke til, at Dennis tilsyneladende har penge på lommen nu og er stor i slaget. Han køber flere flasker med alkohol, og alt bliver betalt kontant.

penge illustration

Andre steder i nattelivet i Nuuk lægger man også mærke til den unge dansker, der fyrer den af og køber hele flasker med alkohol, når han er i byen. En dyr fornøjelse på de kanter, men der er tilsyneladende ingen smalle steder. Dennis slynger om sig med penge, og på værtshuset Maximut husker bartenderen, at Dennis bruger adskillige timer ved to spilleautomater i de uger, han er i byen.

Når han ringer hjem til Sabrina, er historien imidlertid en anden. Til hende fortæller han, at han arbejder det meste af tiden sammen med sin kammerat og glæder sig til at komme hjem.

Street

Det er bare ikke en glad mand, der møder hende, da Dennis kommer retur fra Grønland den 16. juni efter 14. dage højt mod nord.

Ifølge Sabrina er han ikke sig selv. Han virker udkørt, bliver let vred og stresser over, at han kun har knap en uge i Danmark, før han igen skal af sted til Grønland.

Hun tænker, at arbejdet deroppe er for hårdt for ham og opfordrer ham til at blive hjemme og få ro på, men ifølge Dennis er det ikke en mulighed. Og mens alt tyder på, at han havde rigeligt med penge under opholdet på Grønland, tyder lige så meget på, at han er kommet tomhændet hjem – muligvis med en endnu større gæld hængende over hovedet.

Besked fra Dennis den 19.06.2022 kl. 13.39:

  • Dennis

    Hør nu hvad jeg siger til dig, du har dem lørdag. Ellers så kan du bare sende hele Århus imod mig, ingen problemer.

Jagten på hurtige penge blev fatal

Sabrina ser Dennis for sidste gang tidligt om morgenen den 22. juni, før han tager toget mod Københavns Lufthavn.

Hvad hun ikke ved, er, at Dennis på et tidspunkt, inden han går ombord på den hvide Boeing 737, sluger 26 klumper hash og fire klumper kokain viklet ind i husholdningsfilm og balloner.

Kokain

Til at starte med er der intet at mærke på den 33-årige mand. Men efter nogle timer af den knap fem timer lange flyvetur mellem Danmark og Grønland går der hul på kuglerne med kokain, der flyder ud i maven på Dennis og slår ham ihjel.

Dennis Ovesen var såkaldt bodypacker. Han brugte sin krop til at smugle hash og kokain til Grønland, men på turen den 22. juni 2022 går det galt. De følgende måneder dør yderligere to bodypackere i forsøget på at smugle stoffer højt mod nord.

Ifølge myndighederne er problemet med narkosmugling til Grønland stigende.

I 2020 blev syv personer taget med narko på vej ind i Grønland. I 2021 steg det til 14, og så i 2022 eksploderede antallet af anholdte smuglere til 60, og i 2023 blev 40 anholdt, oplyser politiet i Nuuk.

Som altid er det pengene, der lokker, når det drejer sig om narko, og fortjenesten er særlig gunstig, når det gælder Grønland.

Som verdens største ø ligger Grønland isoleret højt mod nord omgivet af Atlanterhavets iskolde vand. Vil man smugle stoffer ind, skal det enten ske via skib eller fly. Tager man flyet som Dennis Ovesen, skal man forbi både toldere og hunde, så stofferne skal gemmes godt af vejen. Det er kort sagt noget mere besværligt end at køre over grænsen ved Kruså, og derfor er prisen på stoffer også markant højere i Grønland end i Danmark.

Kokain illustration

Ifølge de kilder TV2 Østjylland har talt med, ligger prisen på et gram hash på omkring 500 kroner i Grønland, mens kokain koster mellem 3000 og 6000 kroner pr. gram.

Et kig i obduktionsrapporten afslører, at Dennis Ovesen havde 268 gram hash i maven, hvilket svarer til en værdi på cirka 134.000 kroner på gaden i Grønland. Kokainen var delvist opløst, men der blev fundet 23 gram, og regner man med en pris på 3000 kroner grammet, kunne den mængde alene have indbragt ham 69.000 kroner.

Kokain

Alt i alt havde den 33-årige bodypacker altså stoffer i maven til en samlet værdi på over 200.000 kroner. I Danmark ville en tilsvarende mængde indbringe i omegnen af 25.000 kroner, lyder vurderingen fra kilder i miljøet.

Ifølge politiet i Grønland deler smuglerne sig i to. Der er den organiserede indsmugling orkestreret af kriminelle grupperinger, hvor smuglerne kan være tvunget af sted på grund af gæld. Og så er der dem, politiet betegner som lykkeridderne. Det er enkeltindivider, der er villige til at løbe risikoen og gamble med liv og helbred i forsøget på at tjene nogle hurtige penge.

Men hvilken kategori tilhørte Dennis Ovesen? Gjorde han det frivilligt i håbet om at kunne lave nogle hurtige penge, eller blev har truet og tvunget til at tage af sted for at slippe ud af en gæld, han ikke kunne betale?

I Aarhus sidder Sabrina tilbage med fornemmelsen af, at Dennis spillede og drak alle pengene op på den første tur til Grønland. Derfor var han nødt til at øge indsatsen med den kokain, der endte med at slå ham ihjel.

Det er hendes håb, at Dennis’ historie kan være en øjenåbner til skræk og advarsel, og at den vil afholde andre fra at kaste sig ud i bodypacking. Som hun ser det, vil det i det mindste betyde, at Dennis ikke døde for ingenting.

Sådan har vi gjort

Fortællingen er blevet til på baggrund af interviews med Dennis Ovesens kæreste, Sabrina Haagen Wittorff, hans mor, Birthe Ovesen, og hans stedfar samt det unge pars nabo i Trillegården og Dennis' bekendte Morten, som han mødtes med i Grønland. Sidstnævnte ønsker at være anonym, men hans identitet er kendt af redaktionen.

Vi har også interviewet linjechef ved Grønlands Politi Lars Bjerregaard og landslægen i Grønland, Henrik Hansen. 

TV2 Østjylland har desuden haft adgang til Dennis Ovesens telefon samt obduktionsrapporten og den politirapport, der blev udarbejdet i forbindelse med hans død.

Vi har spurgt Østjyllands Politi, hvordan de har efterforsket Dennis' død, og om de har haft et samarbejde med Grønlands Politi i den forbindelse. Men Østjyllands Politi udtaler sig ikke om konkrete sager og har dermed heller ikke ønsket at udtale sig i sagen om Dennis Ovesens dødsfald.

Se hele dokumentaren om Dennis Ovesen her:

Han smuglede stoffer til Grønland, men da flyet landede, var han død.

Tekst: Kristian Jakobsen

Research: Irene Nørgaard og Milan Højlund Ganesan

Foto: Oskar Fisker Nielsen og privat

Redaktør: Michael Lauritsen

Layout og illustrationer: Frederikke Schmidt

Udgivet: Marts 2024

Tina Frausing Hauser

Læs også

- Kommunen tog vores datter
Anne Askov

Læs også

Annes ro er afløst af uvished i byen, der risikerer at blive begravet